Når Windows 8 udkommer, så skal alle computerproducenter, som ønsker at have et Windows logo på deres computer, leve op til en række krav fra Microsoft. En af disse er, at de skal anvende Secure Boot, hvilket Free Software Foundation (FSF) finder kritisabelt.
Secure Boot er en sikkerhedsfunktion bygget ind i computerens UEFI (En erstatning for BIOS), som skal sikre, at malware ikke har pillet ved styresystemet. Det sker ved at tjekke at kun kode, der er signeret med en godkendt signatur, kan afvikles.
Hos FSF er de bekymrede for, at det ligger forhindringer i vejen for de personer, som ønsker at have en bootloader, for at kunne starte op i et andet operativsystem som for eksempel Linux.
Ifølge specifikationerne for Secure Boot er det muligt helt at slå funktionen fra, men FSF er bekymrede over, om det er noget alle kan finde ud af at gøre.
Hos Canonical og Red Hat har man valgt at omgå denne bekymring, ved i Red Hats tilfælde at signere deres kode for Fedora med en signatur fra Microsoft, og i Canonicals tilfælde vedlægger de en signatur med Ubuntu, som brugeren så selv skal implementere.
Heller ikke disse løsninger finder FSF optimale, da det med Red Hats løsning kræver afhængighed af Microsoft, og i Canonicals tilfælde fortsat kræver en indsats af brugeren.